Korzyści i zastosowania goździków sięgają starożytnych Chin i Indii. Jako przyprawa używana w kuchni goździk dodaje korzenny posmak wszystkim daniom czy deserom. Ze względu na swoje właściwości goździki są także powszechnie stosowane w preparatach dentystycznych, cukierkach i gumach do żucia.
W porównaniu ze świeżymi bądź suchymi przyprawami lub innymi środkami aromatyzującymi olejki eteryczne mają tak silny aromat, że nawet najmniejsza ich ilość może nadać potrawom wyrazistego smaku. W przypadku użycia olejku Goździk do gotowania najlepiej jest stosować metodę wykałaczki – zanurzyć końcówkę czystej wykałaczki w buteleczce z olejkiem eterycznym i wymieszać składniki wykałaczką. Po zamieszaniu wykałaczką potrawy w naczyniu spróbuj, czy nie trzeba dodać jeszcze więcej olejku.
Zastosowanie olejku z goździków
Goździk, powszechnie uznawany za podstawową przyprawę domową, dzięki swoim wyjątkowym i
potężnym właściwościom może być również stosowany poza kuchnią.
- Jego ciepły i korzenny zapach sprawia, że idealnie nadaje się do sezonowych, rozgrzewających potraw.
- Doskonały do deserów, np. ciastek, ze względu na swój orzeźwiający smak i aromatyczny zapach.
UWAGA! Używać tylko po rozcieńczeniu. Zażywać nie więcej niż jedną kroplę dziennie. Przechowywać poza zasięgiem dzieci. Jeśli jesteś w ciąży lub znajdujesz się pod opieką medyczną, skonsultuj się ze swoim lekarzem. Unikać kontaktu z oczami, uchem wewnętrznym, twarzą, wrażliwymi obszarami i błonami śluzowymi. W przypadku kontaktu ze skórą rozcieńczyć obficie olejkiem nośnikowym.