Rozmaryn to aromatyczny, wiecznie zielony krzew, którego liście są często używane do aromatyzujących potraw, takich jak farsz, wieprzowina, pieczona jagnięcina, kurczak czy indyk.
Bardzo ziołowy i energetyzujący zapach rozmarynu sprawia, że olejek rozmarynowy jest często stosowany w aromaterapii i masażu. Dodaje energii i pobudza.
A stosowany jako substytut świeżego lub suszonego rozmarynu dodaje pikantnego, ziołowego smaku potrawom.
Jak używać olejku?
- Dodaj 1 kroplę olejku rozmarynowego do mięsa lub ulubionych dań, bu podkreślić ich smak.
- Zamień tradycyjne tłuczone ziemniaki w aromatyczne danie, dodając niewielką ilość olejku.
- Używaj w kuchni jako substytutu świeżego lub suszonego rozmarynu.
UWAGA! Używaj olejków tylko rozcieńczonych. Weź nie więcej niż jedną kroplę dziennie. Przechowywać w stanie niedostępnym dla dzieci. Jeśli jesteś w ciąży lub pod opieką lekarza, skonsultuj się z lekarzem. Przechowywać z dala od oczu i błony śluzowej.